Må jeg lave mavebøjninger som gravid?

Det er et spørgsmål, som jeg tror mange gravide kvinder stiller idag… derfor vil jeg forsøge at besvare det her 🙂

Først vil jeg slå fast:

Undlad de traditionelle maveøvelser eller anden decideret kraftfuld mavetræning, som skaber øget tryk nedadtil, da det modarbejder det som egentlig sker i kroppen under graviditeten.

 


Ift. den gravide og mavetræning, så findes der flere steder meget strenge regler for, præcis hvilken uge den gravide må det ene og det andet. Min erfaring er, at sådanne regler ikke kommer den gravide til gode. Dvs. at en graviditet er meget forskellig fra person til person, og det handler i virkeligheden om at bruge kroppen så naturligt som muligt, og ikke arbejde imod den proces, som der er gang i.

En mavebøjning er ikke decideret farlig, men den bliver helt naturligt ubehagelig at lave, så snart maven bliver en vis størrelse. Og det er igen meget forskelligt fra person til person, hvornår maven bliver så stor, at det ikke er behageligt længere. Når maven er stor, giver det desuden igen mening, at forsøge at presse maven yderligere sammen med mavebøjninger.

Tværtimod kan det skabe et for voldsomt tryk nedadtil. Og samtidig modarbejder det jo det, som sker i kroppen, netop at mavemusklerne skal udvide sig under graviditeten. Det er altså imod naturens egne regler at forsøge at stramme maven op under graviditeten.

Du kan rette dig nogenlunde efter nedenstående – MEN det er MEGET VIGTIGT, at du mærker efter, hvad DIN krop fortæller dig:

Det første stykke tid i graviditeten, ca. 4-6 måneder, kan du gøre alt det samme, som du plejer – såfremt der ikke er opstået komplikationer af nogen art.

Den næste periode bliver det gradvist sværere og sværere at få kontakt til mavemuskerne, og det giver mindre og mindre mening at træne dem – Det skal du bare tillade ske.

Hvis du træner mavemusklerne, så træn de skrå mavemuskler, samt øvelser der er mere statisk stabiliserende – men aldrig med stor og voldsom belastning.

Det er i virkeligheden meget mere vigtigt at arbejde med hofterne og mobiliteten (bevægeligheden) omkring ryg og bækken.

Arbejd også med din kropsholdning! Hvis kropsholdningen er så optimal som muligt under graviditeten, har musklerne, herunder mavemusklerne, langt bedre arbejdsforhold, og de bruges automatisk til daglig, når du bevæger dig – du behøver derfor ikke mavebøjninger.

Og så det vigtigste: dit åndedæt! Et godt åndedræt under graviditeten hjælper både bækkenbund og mavemuskler enormt meget – både under graviditeten og under fødslen – og ikke mindst baby i maven 🙂