Fordelene ved et kejsersnit er INGEN… ikke udover at det kan være eneste udvej for at fuldende en sikker fødsel for mor og baby – og det er naturligvis meget vigtigt!

Jeg kommer til at fortælle mere om kejsersnit… men i dette indlæg har jeg spurgt min samarbejdspartner og fysioterapeut Lykke Jensen, Hvorfor kan et kejsersnit være så krævende for mors krop? Læs hendes svar herunder…

 

lykkekejsersnitDer kan være mange grunde til at kejsersnit er krævende for kroppen, men det er også lidt individuelt HVOR krævende det er.

Risici forbundet med kejsersnit
Faktum er, at der er en masse risici forbundet med et kejsersnit, så som længere ophold på hospitalet, og hvad det kan medføre at infektioner og lignende. Og apropos infektioner er der forøget risiko for infektioner i livmoder, blære og nyre. Derudover er der forøget risiko for nedsat tarmfunktion og dermed immunsystem, og kvinden mister mere blod end ved en normal fødsel som naturligt nok trætter kroppen yderligere.

Så er der ikke mindst bedøvelsen som vi kan reagere skævt på både psykisk og fysisk. Nogle kan være op til 12 timer om at få følelsen tilbage i benene, hvor gennemsnittet er 2-3 timer efter en rygmarvsbedøvelse. Nogle får en voldsom kløe i hele kroppen de første døgn efter bedøvelsen.

Det psykiske aspekt
Det psykiske aspekt er naturligt nok forskelligt fra akut til planlagt kejsersnit, hvor det klart nok er værst ved det akutte, og hvor angsten for at miste barnet er i spil. Når vi rystes i vores grundvold af angst, er der risiko for at den såkaldte moro refleks aktiveres igen.  Det er en refleks, der efter normale omstændigheder ”deaktiveres” i løbet af det første ½ til hele år, men som kan aktiveres igen i alle aldre.

Det resulterer i en række ubalancer i nervesystemet og dermed det motoriske system. Men det giver også en ubalance i det autonome nervesystem, så kroppen er i en tilstand af sympatikus styring, dvs. kæmp-eller-flygt programmet, som absolut ikke er hensigtsmæssigt for hverken mor eller baby.

Læs mere om moro refleksen i dette indlæg

Et snitsår!
Kejsersnittet i sig selv er også ødelæggende for vævet, og kvinden har jo et reelt dybt snitsår, som skal bruge tid på at heles. Der er naturligvis smerte forbundet med selve kejsersnittet, altså såret – og dette er ligeledes aktiverende for det sympatiske nervesystem, altså øget stress i kroppen.

Ødelægger cylinderen
Mange kvinder med planlagt kejsersnit oplever at blive inkontinente noget tid efter fødslen… simpelthen fordi, musklernes funktion i cylinderen er forstyrret.

Cylinderen er også det vi i moderne tale kalder core og står for vores kernestabilitet i kroppen, som er nødvendig for at de såkaldte posturale reflekser kan fungere optimalt. De posturale reflekser er medfødte bevægemønstre som vi korrigerer fra lillehjernen efterhånden som hjernen udvikles.

Cylinderen består af en top (diaphragma, mellemgulvet, åndedrætsmusklen), en bund (bækkenbunden), en forside (alle mavemuskler, skrå, som lige, overfladiske som dybe) og en bagside (ryggens muskler i alle lag).

Funktionen af cylinderen starter med vejrtrækningen, hvor åndedrætsmusklen stempler ned og dermed får vejrtrækningen til maven. Hermed aktiveres bækkenbunden, da åndedrætsmusklen “snakker med den” og får den til at løfte sig op.

Det er ligesom man mekanisk gør ved en knibeøvelse. Knibeøvelser er bare ikke en reflekshandling – og dermed kun brugbar mens man kniber. Det vil sige, det bliver ikke en del af det automatiske system i kroppen.

Når top og bund er stabile kan resten af cylinderen arbejde i balance, HVIS og kun HVIS vores holdning er optimal, dvs. ribben og bækken står horisontalt over hinanden. Ingen skæve vinkler, det vil igen vanskeliggøre brugen af cylinderen, da åndedrætsmusklen ikke kan lave sin stempelbevægelse optimalt. Hvis vi sammenligner med en stempelkande, kan den heller ikke stemple ordentligt ned hvis vi vinkler låget skævt.

Det er derfor MEGET vigtigt at få gang i cylinderen igen, hvilket åndedrætsmusklen og dermed din vejrtrækning er primus motor for.

Statistisk sværere at få amning i gang
Statistisk ved man, at det for langt de fleste kvinder der får kejsersnit, bliver svært eller umuligt at få amningen til at fungere (sanseintegrationen mellem mor og barn er skadet) – og at der er langt større risiko for at barnet havner på neonatal afdelingen.

Mor mangler fødselsprocessen?
Man kan også formode, at det har en betydning for kvinden, at hun ikke gennemgår selve fødselsprocessen med veer og alt hvad den indeholder. Såvel som det er en vigtig proces for barnet, så må det også være en vigtig proces for mors krop. Det er ikke noget, som videnskaben har vist sort på hvidt endnu, men kvindernes kroppe fortæller os meget.

Så alt i alt er det ofte noget rod for kvinden at få et kejsersnit, men ikke desto mindre en vigtig operation som redder liv i den sidste ende. Mit råd vil bare meget tydeligt være, ikke at få kejsersnit for at undgå smerten ved en fødsel, men for at redde liv!


Om Lykke
Lykke er fantastisk til at behandle kroppen efter graviditet og fødsel. Hun behandler primært efter et system fra Prag, der hedder DNS. Det er et system, der på ingen måde er symptombehandling, men retter sig mod de reelle årsager til, at din krop er kommet ud af balance og i en tilstand af smerte og nedsat funktion. Der arbejdes med nervesystemet, som styrer resten af kroppens processer.

Jeg vil kraftigt anbefale denne behandlingsmetode (har selv brugt Lykke efter graviditet og fødsel).

Du kan finde Lykke på godryg.dk